• Handmatigheden

Handmatigheden

 Handmatigheden is een verwijzing naar wetmatigheden. De handen volgen bepaalde handmatigheden waar veel mensen niet direct rekening mee houden. In mijn specialiteit, gevechtsport, kom ik veel handblessures tegen door oude gebruiken, verkeerde methoden en veelal onvoorzichtig handelen.

 Een belangrijk fenomeen is dat kracht alleen een rechte lijn volgt. Geen kracht kan ombuigen, wel van richting veranderen, maar het blijft een rechte lijn volgen. Wanneer, bijvoorbeeld, een bokser de handen inzwachtelt bestaan er verschillende methoden. De meest gehanteerde, foute, methoden is om het zwachtelen tussen de vingers te doen. Er komt een stof tussen de vingers die ze licht uit elkaar drukt. Tijdens de training zal de stof vocht opnemen en de vingers nog iets verder uit elkaar drijven. De originele anatomische rechte krachtlijnen verdwijnen en worden vervangen door een ander verloop van de krachten. Deze verplaatsing van kracht leid tot blessures in knokkel, middenhand, pols, ellenboog en als laatste de schouder. Een hele serie die het gevolg is van een fysieke wetmatigheid die veronachtzaamd word.

 Handen kunnen repetitieve bewegingen uitvoeren als dit maar voor een beperkte tijd is. Worden deze bewegingen te lang en te vaak herhaald ontstaan er overbelasting op diverse handelementen. Overbelasting is een standaard in alle mechanische processen. Je komt het overal tegen, neem bijvoorbeeld metaalmoeheid dat ontstaat door bepaalde trillingen of andere invloeden. Het metaal word pas moe als de invloed op moleculair niveau is aangekomen. Het effect is dan al onomkeerbaar. Ook de hand staat onder constante externe invloeden en heeft veel contact met objecten. Alles laat een effect achter, hoe miniem ook.

 Mensen gaan naar een masseur ter ontspanning van het lichaam. Zelden zal deze ook de handen meenemen in de behandeling. De reden is dat er en weinig kennis en geen noodzaak word gezien. Maar alles wat gebruikt word moet onderhoud en herstel hebben. Dat is een handmatigheid dat als een paal boven water staat.

 Arnaud van der Veere, Handtherapeut

#hand #pijn #blessure #pols #vinger #ellenboog #slijtage #RSI #stress #typen #handwerk 

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Handmatigheden

  • Brand: Force One
  • Product Code: Handmatigheden
  • Availability: In Stock
  • € 15.00

  • Ex Tax: € 15.00

Tags: Handmatigheden - #hand #pijn #blessure #pols #vinger #ellenboog #slijtage #RSI #stress #typen #handwerk